Tullaanko toimeen?

Finnwatch kantaa huolta ulkomailta tuotetuista tuotteista. Heidän huolenaan ovat muun muassa pienet palkat ja orjatyövoima. Kuka kantaa huolta suomalaisesta pienpalkkaisesta työntekijästä tai yrittäjästä? Väitetään, että Kansaneläkelaitos kantaisi tai sosiaalihuolto huolehtisi. Ei muuten huolehdi! 

Miten muuten on mahdollisia ilmaiset harjoittelijat joille maksetaan työstä 9 euron ylläpitokorvaus? Heidät on houkuteltu siihen harjoitteluansaan kauniilla puheella siitä, että on mahdollista saada vakituinen työpaikka harjoittelun jälkeen. Kun harjoitteluaika loppuu, selviää myös harjoittelijalle, että työnsaantimahdollisuutta ei olekaan. Uusi harjoittelija vain samalla ovenavauksella astuu, kun entinen saa lähteä! Räikeimmässä tapauksessa vanha harjoittelija vielä opettaa uuden harjoittelijan tehtäviin!   

Sitten toinen ryhmä on pienyrittäjät, yhden miehen yrittäjät ja toimijat. Puhutaan ja opetetaan jopa peruskoulussa kuinka hienoa on olla yrittäjä Suomessa. Esitellään isoja kauppoja tehneitä yrityksiä ja houkutellaan sanomalla, että sinäkin voit olla jonain päivä tuossa, ja kun hoidat hommat oikein ei rahan tuloa voi estää. 

Innokkaana aloitetaan yritystoiminta avustuksien turvin, hyvin menee kun avustuksien turvin saa pyörittää toimintaansa. Kun starttiavustukset loppuvat, alkaa oikea arki! Posti kantaa yrittäjän pakollista eläkevakuutusmaksua joka kuukausi maksettavaksi. Vuokra, sähkö, vesi, kirjanpitäjä, pankki ja veroviranomaista unohtamatta, juoksevia menoja riittää. Nyt on asiakasvirta ehtynyt ja alkaa yrittäjän vaikeudet. 

Ensimmäisenä yrittäjä jättää oman palkkansa pois, eletään vaimon liksalla. Sekään ei riitä, pitäisi maksaa eläkemaksu ja jos siihen ei riitä raha, se on henkilökohtaisesti ulosotossa. Kirjanpitäjä ei ota materiaalia vastaan kun edellinen lasku on maksamatta. Seuraa veronkorotus. Tässä vaiheessa alkaa avioliittokin jo rakoilla, kun vaimo ei ymmärrä ettei firma tuotakkaan rahaa. 

Sitten yrittäjä sairastuu ja hakee sairaspäivärahaa. Mutta käsittely vie aikaa, mitä tehdä? Neuvovat menemään työnvälitykseen, että saa korvausta sieltä. Työvoimatoimistossa sanotaan, että annat selvityksen yrityksen toiminnasta viimeisen vuoden ajalta tai lopetat yrityksen toiminnan.  Eli korvausta ei tullut, kun kirjanpitäjälle ei ole voinut rahattomana yrityksen papereita toimittaa kirjanpitoa varten. Nyt on työkyvytön ja rahaton yrittäjä. 

 

No, yrittäjä päättää kokeilla viimeisenä sosiaalihuoltoa jossa hänelle sanotaan, ettei sosiaalihuolto ole Suomessa sitä varten, että sillä tuetaan huonosti menestyvää yritystä. Nyt meillä on tuloton, sairas, entinen yrittäjä, ja jos hyvin käy yrittäjällä on vielä avioliitto tallella. Muuta hänellä ei ole. Kannattaa miettiä kahteen kertaan kannattaako ruveta pienyrittäjäksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut; jos ei kykene elämään riskin kanssa on turha ryhtyä yrittäjäksi. Viisaita sanoja!