Sopii kaikille

Syrjinnästä vapaa alue -kampanja on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tuleva yhteiskunnallinen tiedotuskampanja joka haastaa organisaatiota ja työyhteisöjä julistautumaan syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Julistautuva organisaatio täyttää julistautumislomakkeen internetissä ja saa sitä vastaan merkin joka tulee laittaa näkyvästi esille.

Tätä periaatetta on jo noudatettu frisbeegolfissa. Olen ymmärtänyt tuon olevan yksi Oulun Frisbeeseuran eli OFS:n pääperiaatteita ja siihen on kiitettävän moni seuralainen sitoutunut. Eikä ole frisbeeseura kampanjoita käynyt asian tiimoilta. Yhdenvertaisuus näkyy jokapäiväisessä toiminnassa erilaisuuden hyväksymisenä, onhan seurassa erilaisiin vähemmistöihin kuuluvia jäseniä. Seurassa on ollut periaatteena kisälli periaate, eli kokeneempi opettaa kokemattomampaa. OFS on kaikille avoin, eli kuka tahansa voi seuraan liittyä, ja pelikaverit löytyvät seuran kautta! Jos on vain apua kysynyt, sitä on aina saanut. Ei ole ollut väliä onko heittäjä suomalainen vai ulkomaalainen, homo tai hetero niin samalla tiillä ollaan (heittoalusta).

Monesti frisbeegolfissa pelataan yhdenvertaisissa ryhmissä tason (ratingin) mukaan, ilman erottelua iän tai sukupuolen mukaan. Kisoissa pelataan sekaryhmissä, eli samassa ryhmässä voi olla EM-mitalisti ja nuori tulevaisuuden lupaus. Vammaisuudetkaan eivät hidasta tätä hienoa harrastusta. Etelä-Suomessa on tehty pyörätuolia käyttäville muokattuja ratoja. Vinkkinä Oulun kaupungille, tällaiselle radalle olisi Oulussa käyttöä! Ja sopiva paikka löytyisi vaikkapa Kuusisaaresta! Myös ikäihmisille on opetettu tämän hienon lajin saloja. Laji on myös saanut negatiivistä palautetta rata-alueiden roskaamisista.  Seura onkin pyrkinyt innostamaan pitämään radat siisteinä Pidä rata siistinä -tempauksilla.

OFS on järjestänyt Matalan kynnyksen kisoja naisille ja junioreille, tarkoituksena noudattaa liiton visiota 2022 jonka mukaan naiset ja junnut pelaavat frisbeegolfia siinä missä miehetkin. Seuralla on myös aktiivista junioritoimintaa, josta kiitos kuuluu vapaaehtoisille ohjaajille jotka opastavat junioreita. Heidät ovat kurssitettu hommaan eli juniorit ovat hyvissä ja turvallisissa käsissä saamassa oppia tulevaa elämää varten ja oppivat heittämään frisbeetä. Laji opettaa hyvin keskittymistä ja kehon koordinaatiokykyä sopien lapsesta vaariin, ja jokainen voi harrastaa omalla tavallaan.

Syksyllä iltojen pimentyessä alkaa led-kiekkoilu, eli frisbeekiekkoon laitetaan vilkkuva valo. Näin kiekon löytää pimeästä metsästä. Lajia voi myös harrastaa talvella, kun kiinnittää kiekkoon narun hännäksi, niin lumeen peittynyt kiekko löytyy hangesta.frisbee