RIP Joulupukki

Onko kaikki perinteet kiellettävä? Asiasta tuli julkinen, kun Suvivirttä alettiin kieltämään koulujen kevätjuhlissa. Virsi kun loukkasi eri uskontokuntia joten ei muuta, kun suositusta peliin ja Suvivirsi ei kajahda enää monessakaan koulussa. Onneksi on kouluja jotka rikkovat tätä suositusta.

Seurakunta on järjestänyt pikkukirkkoja ainakin täällä Oulussa, vaan eipä järjestä nykyään. Kielto tuli. Päiväkotien antaman varhaiskasvatuksen on oltava uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumatonta. Julkisissa päiväkodeissa ei enää 1.8.2017 lähtien ole uskontokasvatusta, lapsille annetaan nykyään yhteistä katsomuskasvatusta jossa tutustumiskohteena ovat lapsiryhmässä olevat uskonnot ja muut katsomukset. Jos päiväkoti haluaa järjestää uskonnollisen tilaisuuden, on sen oltava varhaiskasvatuksen ulkopuolinen tilaisuus ja ne lapset jotka eivät siihen osallistu, saavat muuta tekemistä. Resurssipulasta johtuen tilaisuuksia ei siis järjestetä. Kiellettyjen listalla ovat pikkukirkot, jumalanpalvelukset, hartaustilaisuudet, ohjatut rukoukset- ja muut rukoukset, virsien ja muiden uskonnollisten laulujen laulamiset, pyhäkoulut, uskonnollisten satujen lukemiset, kaikki muut tilanteet joissa lapsia kasvatetaan uskovaisiksi.

Uusin kohu nousi siitä, kun tiernapoikaesityksessä oli murjaani. Perinteet eivät ole kiveen hakattuja, jos joku niistä loukkaantuu, on syytä pohtia pitäisikö perinnettä muuttaa? Näin tuumaa professori Vesa Puuronen Oulun Yliopistolta. Nykyään on trendinä hoksata asioita joista voidaan helposti valittaa. Perinteet ovat suomalaisille tärkeitä, ja niihin kajoamalla ja valittamalla saadaan some-keskusteluja aikaan ja sitä myöten myös lehdistö asioista kiinnostumaan ja siitä seuraa suomalaisten vihastuminen. Ketähän tämmöiset teot palvelevat? Kyllä se Joulupukkikin pitäisi kieltää. Tuollainen naamioitunut hahmo! Pahimmassa tapauksessa hänellä on myös keppi jota voidaan joidenkin mielestä käyttää, säkkiä kohtaan on  luotava myös epäilys. Kohta meillä on joulupukiton joulu.