Maatalous elää maaseudulla

Minulle ei ole vuosien saatossa valjennut, miksi Suomessa ei arvosteta maaseutua. On puolue, jolle on vaikea tunnustaa suomalaisen ruuantuotannon ja metsätalouden vahvuudet ja onnistumiset. Mutta ei, näille hillittömille ei mikään passaa. Milloin on traktori tien tukkona ja sitten haisee lanta ohikulkijan autoon. Ja maalla asuvat ovat pilkan kohteena, kun ovat valinneet asuinpaikakseen keskustan ulkopuolisen alueen. Mutta maaseudun tuotteen kyllä kelpaavat kaupunkilaiskuluttajalle ja veroeurot valtiolle.

Keskusteluissa ihmetellään viljelijän saamia tukia, jotka ovat monen mielestä liian suuria. Ei ihmettelijä taida tietää minkälaiset investoinnit, suunnitelmat ja paperibyrokratiat on käyty läpi, kunnes rahat ovat tilillä. Maataloustuet elättävät siis niitä tarkastavat virkamiehet myös ja paperibyrokratian.

Ja jälkiperintä on olemassa, jos ei ole kaikkia ohjeita noudatettu. SDP:n Arvo Salo sanoi aikanaan Tapa talonpoika päivässä. En tahdo edes kuvitella tukitarkastajien puoluekantoja. Sangen tehokkaasti vihreä ideologia jatkaa maatilojen kaatamista. En ole kuullut, että kansanedustaja Pitkolla olisi esimerkiksi kummimaatilaa, kuten alueen kansanedustajilla on tapana olla. Vihreille ilmastopolitiikka on tärkeämpää kuin käytännön työ. Ja tuossa lauseessa paino sanalla politiikka. Silloin jää ruuantuotanto maaseudulla ja tehdasteollisuus varjoon, josta suoraan seuraa Suomen talouden joutuminen vielä synkempään tilaan.

Vihreiden mukaan myös peltoviljely on pahasta, nekin pitäisi muuttaa kasviperäisiksi pelloiksi koska silloin voitaisiin ruokkia 4 kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt ja samalla jäisi vielä tilaa metsille ja luonnon eläimille. Myös lähellä tuotettu ruoka on pahasta, kun sen joutuu tuomaan kylmäautolla kauppaan. Mutta ulkomailta tuotu avokado ja lattekahvinpavut eivät tuota tunnontuskaa.  Ja lähiruuan tuotanto sotkee myös paikalliset uimavedet. Näitä juttuja löytyy paljon Vihreitten julkaisemasta viite.fi sivustolta. Minulle jäi tuosta sivusta mielikuva, ettei Suomen maaseudulla saa tehdä muuta kuin viljellä soijaa käsipelillä pienellä peltotilkulla, tai muuttaa kaupunkiin koska siellä on kaikki paremmin ja lähellä puhdas luonto.

Metsät eivät muuten nykylainsäädännöllä tule hävitetyksi hakkaamalla, vaan siksi että ne raivataan vaikkapa lähiöasutuksen ja teiden rakentamiseen. Hakattua metsää koskee aina uusintamisvelvollisuus. Sen sijaan betonirakentamiseen murskattu kallio ei kasva uudelleen, kuten puu, josta on tehty talo.