Kannatuksen nosto

Kuntavaalien siirto sai ihmiset kyllästymään kuntavaaliehdokkaiden itsensä kehumisesta ja puolueen esille tuomisesta. Tämä asia ei jäänyt huomaamatta puolueiden toimistoissa ja puheenjohtajilta. Pääsiäinen tuli sopivaan aikaan ja oli aika laittaa mietintämyssy päähän ja ryhtyä ideoita kehittelemään.

Erityisesti Pääministeripuolue Sdp oli tukalassa tilanteessa. 1.4.2021 Ylen kuntavaalimittauksessa puolueiden kärki meni uusiksi. Aiemmin johdossa ollut Sdp tipahti kolmanneksi ja edelle menivät Perussuomalaiset ja Kokoomus. Sdp:n Pääministeri Sanna Marin keksi tehdä täyskäännöksen pieleen menneiden ulkonaliikkumisrajoituksien jälkeen. 9.4 Marin piti tiedotustilaisuuden, johon hän laittoi jopa runollisen sanoman, joka kuuluu näin: ”Kun koulutyö kesäkuussa päättyy, tavoitteena on, että lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Kesäkuun tullen ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti.”

Nouseeko Sdp:n kannatus näillä puheilla? Ja saako samalla kuntavaalien ykköspaikan? Aika näyttää miten kävi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo 8.4.2021 esitti että Kokoomuksen mielestä käyttöön pitäisi saada myös rokotepassi, jonka avulla voitaisiin mahdollistaa esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa vierailut rokotetuille. Kovaa on retoriikka, hän tiesi varmasti, että tällä ollaan lehdistössä ja ihmisten puheenaiheena. Eri asia sitten on, voitetaanko vaalit näillä puheilla ja turvataanko gallupien kakkosija, sen aika näyttää.

Keskustassa ei paljon murehdita kuntavaaleista koska hehän ovat aina pärjänneet. Jotain kun oli keksittävä, puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko uhkasi 9.4.2021 Keskustan hallitusjatkon riippuvan puoliväliriihestä, joka on edessä tässä kuussa ennen kesäkuun kuntavaaleja. Eli vanhaa mantraa taas, Keskusta uhkailee lähdöllä hallituksesta. Uppoaako tämä hajallaan olevalle puolueelle? Riittääkö uhkailu nostamaan kannatusta? Tämä on helppo todeta puoliväliriihenjälkeen, joka käydään 21.–22. huhtikuuta, ja kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta. Eihän Keskusta lähde hallituksesta, se on vain huhtikuun retoriikkaa ja kuntavaaliehdokkaiden hankintaa varten kehitettyä puhetta. Samalla puheella kun voi vähän vielä korjata gallupien tulosta.

Perussuomalaiset eivät hötkyile, heillä on oma linja, josta pidetään kiinni ja välillä kommentoidaan, jos tarvetta tulee. Kenttä tekee parhaansa, jotta saadaan kuntavaalien voitto ja gallupien kärkipaikka pidettyä.